Hvad er et domæne?

Du er sikkert stødt på ordene ”domæne” og ”domænenavn”, og måske er du tvivl om deres betydning, siden du er landet her. Bliv hængende, og så giver vi dig en definition.


Hvad betyder domæne?

Et domæne er kort fortalt dit unikke navn udadtil på internettet. Det er f.eks. det, som dine besøgende skal skrive i adressefeltet i deres browsere for at lande på netop din hjemmeside. I vores tilfælde er ”www.dandomain.dk” vores domæne.

I virkeligheden er et domæne blot en genvej til en IP-adresse. Har du en hjemmeside, skal den nemlig ligge på en server for at være online og tilgængelig for andre. Disse servere har deres egne unikke adresser, nemlig IP-adresser.

Ideen med domæner er altså opstået, fordi det er nemmere at huske et navn end en IP-adresse. Derfor findes der heller ikke to ens domæner.

Er du i tvivl om, hvor du skal købe dit domæne? Så læs vores guide, og kom ét skridt tættere på det bedste sted at købe et domæne.

 

domain-image-1

 

Hvad er et domænenavn?

Et domæne består altid af et navn og en endelse. Domænenavnet henviser til det i din URL, der står mellem ”www” og domæneendelsen. Eksempelvis er ”dandomain” vores domænenavn, mens ”.dk” er domæneendelsen. Et domænenavn kan også være det navn, der står efter @ (snabel-a) i e-mailadresser.

Et domænenavn kaldes også for ”second-level domain (SLD)”, mens domæneendelser kaldes for ”top-level domain (TLD)”. Der findes rigtig mange domæneendelser, f.eks. ”.com”, ”.nu”, osv.

Mange domæneendelser er landebaseret, dvs. de angiver det land, som hjemmesiden henvender sig til. F.eks. er endelserne .dk = Danmark og .de = Tyskland. Andre, f.eks. .com, er internationale, mens .eu-domæner er rettet mod hele Europa.

Er dit drømmedomæne ikke ledigt, eller har du brug for at vide, hvem der ejer en specifik hjemmeside, så kan du læse mere her.

 


Hvad bruges et domæne til?

Et domæne har mange funktioner.
Ønsker du at starte din egen webshop eller blog?
Eller gøre din virksomhed mere synlig?

Så er det vigtigt at have dit eget domæne – så bliver du (nemmere) set og husket.

Det øger også troværdigheden, hvis du har dit eget domæne.
Så ved andre nemlig, at det er din virksomhed, de besøger, og dig, de kommunikerer med.

Et domæne, inkl. domænenavnet, kan altså bruges til at blive fundet på nettet og er på den måde din online identitet.

Domæner kan både bruges til hjemmesider, webshops, blog og e-mailkonto.
Det smarte ved sidstnævnte er, at det virker langt mere professionelt, og derudover kan du have den samme e-mailadresse, så længe du ønsker det.

 

 

 

Betydningen af det rette domæne

Det er ikke lige meget, hvilket domænenavn og -endelse du vælger. Og hvornår du gør det.

 

1. Vælg et sigende domænenavn

Det er vigtigt, at du vælger et domænenavn, som passer til dig, og som er sigende for det, du eller din virksomhed tilbyder. Derudover skal det gerne være let at huske.

 

2. Husk relevante domæneendelser

Du kan med fordel også vælge de domæneendelser, der er relevant for dig. F.eks. ”.blog”, hvis du har en blog, ”.com” hvis din virksomhed er international, osv.

 

3. Pas på med at vente for længe

Domæner er unikke. Så hvis du drømmer om et bestemt domænenavn, anbefaler vi, at du registrerer det hurtigst muligt – helst inden naboen eller konkurrenten gør det.

 

Flere spørgsmål til domæne? Måske har vi svaret

Hvad er et subdomæne?

Et subdomæne er et selvstændigt domæne, som kobles sammen med det primære domæne. Det er meget populært blandt de virksomheder, der har brug for flere hjemmesider til den samme virksomhed.

Et subdomæne består af 3 ting: Emne + et navn + en endelse

Hvis du eksempelvis gerne vil lave en blog, så kunne bloggen lægges på subdomænet, der hedder ”blog.abc.dk”.  

 

Hvad er et tillægsdomæne/parked domain?

Et tillægsdomæne omtales oftest som Parked Domain. Man benytter et tillægsdomæne, når man gerne vil have to domæner til at vise den samme hjemmeside. Du opsætter dit tillægsdomæne til at vise dén hjemmeside, der ligger på hoveddomænet.

Hvis hoveddomænet er abc.dk, og det andet domæne hedder abc.com, så bliver abc.com et tillægsdomæne, som viderestiller til abc.dk.

Ligeledes kan du også købe domænet abc.de, som dermed også kan opsættes som et tillægsdomæne, der videresender kunden til abc.dk.

 

Andre tidspunkter hvor tillægsdomæner kan benyttes:

  • Ejer du et domæne med bindestreg, kan du med fordel købe det samme domæne uden bindestreg. Det gør det lettere for dine kunder at skrive din webadresse.
  • Hvis du har et virksomhedsnavn, hvor der indgår specialtegn som æ, ø eller å. Her bør du købe to domæner, hvor hoveddomænet skal være uden specialtegn.
  • Skulle din virksomhed en dag skifte navn, bør du altid beholde dit gamle domænenavn. Det gamle domæne sætter du op som tillægsdomæne til dit nye domænenavn. Så er du sikker på ingen af dine gamle kunder får problemer, når de skal ind på din hjemmeside.

 

Hvad er et addon domæne?

Man snakker om addon domæner, når der er flere domæner på ét webhotel. Et addon domæne er et domæne, hvor du kan oprette en separat hjemmeside med tilhørende e-mailadresser.

 

Hvad sker der, når du laver et addon domæne?

  • Der oprettes en ny mappe på webhotellet i ”public.html”. ”public_html” er en mappe, hvor alle filerne ligger til din hjemmeside, som vises når nogen indtaster dit domænenavn.
  • Der laves også et subdomæne for hoveddomænet, som også giver den adgang til den nye public.html-mappe.

 

Eksempel på oprettede mapper

Hvis du har en hjemmeside på domænet abc.dk, og du gerne vil have en ny hjemmeside, der hedder 123.dk, så tilføjes domænet 123.dk som et addon domæne på dit webhotel. Når addon domænet er tilføjet, bliver det nu muligt at tilgå siden/siderne med følgende URL’s:

  • abc.dk (hjemmeside nr. 1, benytter public.html)
  • abc.dk/123 (mappe til addon domænet)
  • 123.abc.dk (subdomæne)
  • 123.dk (hjemmeside nr. 2, benytter public.html)

 

Køb dit domæne hos Dandomain

Vi ved, at det rigtige domænenavn gør en forskel.

Derfor tilbyder vi 700 forskellige domænetyper, så du kan finde, lige det domæne du drømmer om.

Klik nedenunder, og gå på opdagelse i alle de domæner, vi kan tilbyde.

 

Find domæne her

Lignende indlæg